3. KARAOVA BAĞ BOZUMU ŞENLİKLERİ



Merhabalarrr;

    Sevgili OYA EMERK davetiyle katıldığım harika bir şenlikten bahsetmek istiyorum sizlere..8-9-10 eylülde gerçekleşen 3.KARAOVA BAĞBOZUMU ŞENLİĞİ..Belki gelecek senelerde sizler de denk gelir veya özel olarak bu şenliğe katılmak için Bodrum'a gidersiniz.Çünkü bu şenliğin amacını duyduğunuzda inanın kayıtsız kalamayacaksınız.










  3. Karaova bağbozumu Şenlikleri ;yerel üretimi ,yerel üreticileri , çiftçiyi ve küçük üreticileri
desteklemek.
-Zeytin ağacı ve zeytinyağının kıymetini bilmek.
-Atadan kalan tohumları korumak ve yaşatmak.
-Genetiği bozulmuş tohumlar yerine geleneksel olanı korumak.
-Muğla 'da yetişen ürünleri geliştirerek ekonomik değer haline  getirmek.
-Kırsal üretimle ,kıyısal tüketimi buluşturmak.
-İçinde barındırdığı faydalı madde  " perifenoli "miktarı çok yüksek olan Memecik türü zeytini daha geliştirmek.
-Bodrum mandalinasına sahip çıkmak.
  gibi güzel fikirlerle yola çıkmış ,ve her sene gelişerek devam etmesini can-ı gönülden desteklediğim ve benim gibi düşünen ,blogger arkadaşlarımla 7 eylül akşamı Muğla uçağında yerimizi aldık.1 saatlik yolculuğun sonunda havaalanında ; Akustik firmasından Hikmet Ünlü bey  kibarlığı ve güler yüzü ile bizi karşıladı.3 gün boyunca bize ev sahipliği yapacak ve bizi evimizde hissettirecek Ortakent 'te bulunan Altınkaya Otele yerleştik.






  1972 yılından beri hizmet veren Altınkaya Hotel denize sıfır konumda ,harika plajı ile de denizden çıkmak istemeyeceğiniz bir aile işletmesi. otelde gönül rahatlığı ile kalabilirsiniz.






   Güzel bir kahvaltı ile başlayan ilk günümüz Oya Hanım'ın dediği gibi pastoral Bodrum'u tam manasıyla anlatan ETRİM köyü oldu.Bodrum Mumcular 'a bağlı olan köyün tüm halkı geçimini şahane halılar dokuyarak sağlıyor.Bu işe gönül veren ve Etrim halkını yüreklendiren Engin Başol ve babası çok büyük övgüleri hak ediyorlar.Kök boya ile boyanan ipliklerle dokunan halılara verilen her ilmekte büyük emek ve göz nuru var.

   Etrim köyün'de doğal ve  lezzetli kahvaltılıkların yanı sıra yöresel tatları deneme fırsatı bulduk.Ve kabak çiçeği kızartması damaklarımızı şenlendirdi.Ayrıca , unuttuğumuz güler yüzü ve misafirperverliği bizlere yaşattıkları için Engin Başol ve ailesine gönülden teşekkürler..



















   Bodrum 'un gizli kalmış cennet köşesi UYKU VADİSİ'nde çay ve kahve molasından sonra ;Bodrum Kumbahçe meydanından davullar zurnalar,develer  ve yöresel kıyafetlerle yola çıkan Festival kortejini Bodrum İskele Meydanın da karşıladık.
Karaova Derneği Başkanı Ali Öztürk, dernek olarak şimdiye kadar yaptıklarını ve bundan sonra ki hayata geçirecekleri planlarını büyük bir heyecanla anlattı.








Ve eğlenceli grubumuzla,   akşam yemeği için  Bodrum'un ünlü Barlar Sokağından geçerek harika bir ambiansa sahip Türk,Akdeniz ve Dünya mutfaklarının öne çıktığı AVLU BİSTRO BAR a ulaştık.160 yıllık taş evin restorana dönüştürüldüğü mekanda , farklı lezzetler tattık.Fakat bize günün sürprizi tabii ki yöresel bir yemek olan Çökertme Kebabı oldu.Üzerine yenen tatlılardan sonra konaklamak için otelimize geçtik.

















İkinci gün Festival resmi açılışı için Ortakent Mustafa Kalem parkına geldik.Açılış konuşmaları ve yetkililerin verdiği bilgiler doğrultusunda Bodrum 'un yöresel ürünlerinin korunması konusunda yapılan ve yapılacak olanların ne kadar doğru şeyler olduğuna gördüm.Ve bu şenliğe destek vermekte ne kadar doğru karar vermiş olduğumu anladım.

Karaova Derneği Başkanı Ali Öztürk'ün  şu sözleri,bence ülkemizin düsturu olmalı...Bu sözü büyük harflerle yazmak istiyorum.
--HİÇ KİMSE ,ATASINDAN MİRAS KALAN MALINI SATARAK YAŞAMINI SÜRDÜRMEK ZORUNDA KALMASIN diye bu yola çıktıklarını ,
-Bölge ekonomisinin desteklenmesi
-üretim ve ürün çeşitliğinin artırılması
-Üretici ve tüketicinin bir araya geldiği sürdürülebilir bir tarım politikasının yaratılması
-Bodrum turizminin çeşitlendirilmesi
-Adil gıda anlayışının yaygınlaştırılması gibi amaçlarla bu şenliği düzenlediklerini anlattı.














Yine Şenlik kapsamında Karaova Derneğinin katkıları ile her yıl bir köy okulu yenilenmesi düşünülmüş.Bu yıl  yenilenen Karaova Yeniköy ilköğretim okulu , resmi törenle açılarak şanslı  öğrencilere hediye edildi..Türk köy kültüründe yemek yenmeden olmazdı...Kazanlar dolusu mis gibi keşkekler misafirlere  sunuldu.





Festival alanına geri döndüğümüzde daha iyi inceleme fırsatı bulduğumuz ,yöresel ürünler,genetiği bozulmamış tohumlar,el dokuması ürünler,bir sürü yerel yiyecek ve Türkmen teyzelerin muhteşem çalışkanlıkları ile yaptıkları ve satışa sundukları o güzelim takıları almadan gelmek olmazdı öyle değil mi;)
 Sadece takı almadım tabii ki tamamen organik incir,keçiboynuzu unu,karakılçık unu,susam Bodrum'a özgü mandalina reçeli ,keçi peyniri aldıklarım arasında.Ah taşıma derdi olmasa bütün pazarı alabilirdim.Bu arada ;Bağbozumu  şenliğinin adına yakışır biçimde ,üzüm çeşitlerinin en doğal ve organik halini de yemelere doyamadık...




























Şenlik  süresince Karaova Söyleşileri kapsamında Kılçıksız Balık ve Kahvaltıya Dair kitaplarının  yazarı SÜLEYMAN DİLSİZ 'in "balık nasıl pişirilmez" konulu halk söyleşisinde;  balıkla ve balık pişirme ile ilgili  yeni bilgiler edindik.Sevgili Süleyman Dilsiz , yeni kitabının da müjdesini verdi.Merakla bekliyorum


Biz bloggerları da ilgilendiren ve heyecanla beklenen yarışma;Köyler Arası Geleneksel yemek başladı.Sevgili Oya Emerk 'in de jüride bulunduğu yarışmada yemekler  jüri üyelerini oldukça zorladı.Çünkü hepsi birbirinden lezzetiydi.












Uzun puanlamalar sonucunda 3. Karaova Bağbozumu Şenliğinin köyler arası yemek yarışmasının kazananları belli oldu.

Zeytinyağlılar
1.Esen Uyar (Bahçeyakası Köyü )Enginar kavurması
2.Necla Karaca (Kızılağaç köyü)Fava
3.Songül Tüzün (Bahçeyakası köyü) Sarma

Tatlılar
1.Esma Arkun (Gökçebel Köyü)Kalburdan çekme
2.Sevgi Alanç (Gökçebel Köyü)Saraylı tatlısı

3.Sibel Peker (Dörttepe Köyü)Kulak tatlısı

Börekler
1.Feriştah Demir(yalıkavak)Kabaklı börek
2.Ruhiye Kütükbey(Çamlık Köyü)Sebzeli börek
3.Mesgulen Yaşar (Bahçeyakası Köyü)Otlu börek

En yaratıcı yemek
Özge Canikli(Yalıçiftlik)Itırlı sütlaç
Sunum ödülü
Ece Karapınar
8Bahçeyakası)Vanilyalı süt reçeli
Sürpriz Ödül
İlgi Tan (Bahçeyakası)Ceviz reçeli
En katılımcı muhtar Ödülü
Yücel Uyar (Bahçeyakası Muhtarı)




 Akşam ki etkinliğimiz  ise el emeği göz nuru TEMEL DEVRAN defilesi oldu.Halk Eğitim Merkezi Öğretmeni Aynur Aydoğan ve öğrencilerinin hazırladığı Anadolu Selçuklu döneminden başlayıp Osmanlı döneminde de devam eden ve sultanların özel günlerde giydiği  kaftanları ,kendileri işleyip  kendileri sunan hanımları da tebrik ettikten sonra ,etkinliğe zurna konseri ile devam ettik.




Akşam yemeği için Güvercinlik marinada bulunan balık yemekleri ve zengin meze çeşitlerini menüsünde barındıran DOY DOY RESTAURAN da günü noktaladık.






Şenliğin  son gününde Mumcular Mustafa Kalem parkında ,Amerika'dan şenlik için özel olarak gelen pasta şefi Joys'un  workshopu vardı.Şefin yaptığı şenliğin amacına uyan;  üzümlü ,incirli ve kayısı çekirdekli tart ,yiyenlerden ve seyircilerden tam puan aldı.Ben de en kısa zamanda bu lezzetli tartı  deneyeceğim.






Bu arada bizim öğle yemeği için durağımız Mumcular 'da bulunan ve aile işletmesi olan küçücük,çok şirin bir o kadar da  ,samimi KAVURMACI CELAL USTA oldu.Minicik mutfaktan çıkan leziz kavurmalar ve ayranla adeta damaklarımız şenlendi.




Öğle yemeğinden sonra ki kahve molası ise HOTEL MARMA BEACH ın harika manzarasında oldu.Hoş sohbetler ve bitmeyen resim çekinme ritüellerinden sonra,3 gün boyunca bizi ağırlayan ALTINKAYA HOTEL'in   muhteşem gün batımı manzarasında,son  akşam yemeğimizi samimi sohbetler eşliğinde gerçekleştirdik.



























3.Karaova Derneği Bağbozumu şenliklerine desteğini esirgemeyen
Muğla Büyükşehir Belediyesi
Bodrum Belediyesi
Karaova Derneği başkanı Ali Öztürk
Slow Food Yaves Gari Bodrum Birliği
Yemek Yarışmasının ana sponsoru Arçelik Mucize Lezzetler
Akustik Turizm
Altınkaya Hotel
Doy Doy Restoran
Hotel Marma Beach
Avlu Bistro Bar
Kavurmacı Celal Usta
Etrim Köyü Engin Başol
Bizleri çok güzel ağırlayan sevgili Oya Emerk 'e çok çok teşekkürler...
Ve sevgili blogger arkadaşlarıma kocaman sevgiler...









6 yorum:

  1. Harika bir yazı olmuş...
    Keyifle geçen festivalin kısa bir özeti babında akıcı bir dille aktarmışsın tüm yaşananları...
    Kalemine yüreğine sağlık tatlım...
    Birlikte olmak keyif vericiydi...
    Sevgilerimi bıraktım...

    YanıtlaSil
  2. Kalemine sağlık canım. Beraber olmak gğzeldi.Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Mekan ve yemekler çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  4. Hacer cim sizlerle olmak bu keyifli günlere ortak olmak çok güzeldi harika bir anlatım olmuş emeğine sağlık kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Süper bir anlatım o gunleri tekrar yasadım çok guzel bayildim anlatimına sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım. Sizide bloguma,izleyicilerim arasına beklerim :)) www.nurunblogu.tk

    YanıtlaSil

 

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe